Kaszotto z kaszy jaglanej z cukinią

Kaszotto z kaszy jaglanej z cukinią

Dzisiaj polecam wam przepis na Kaszotto z kaszy jaglanej z cukinią. Palce lizać, zdrowy, łatwy przepis na fit obiad. 

Składniki

  • 3 cukinie
  • 2 pęczki botwiny
  • cebula
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 duży ząbek czosnku
  • płatki drożdżowe nieaktywne
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki oregano
  • szczypta suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka czubrycy 
  • sól, pieprz do smaku
  • rukola

Przepis

  1. 2 łyżki oleju wlewamy do garnka o grubym dnie.
  2. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy cebulę pokrojoną w niedużą kostkę, solimy. Czekamy do momentu kiedy cebula będzie miękka.
  3. W między czasie kroimy w kostkę cukinię. Dorzucamy ją, od czasu do czasu mieszamy. Podsmażamy do czasu zrumienienia.
  4. Szatkujemy botwinę i dodajemy do reszty składników. Mieszamy.
  5. Dodajemy przyprawy: kurkumę, oregano, czubrycę. Mieszamy. Chwilę podsmażamy. 
  6. Kaszę jaglaną płuczemy aby pozbyć się ewentualnej goryczki. Wsypujemy ją do garnka z warzywami. Wlewamy ok 1,5-2 szklanek wody. Przyprawiamy. Gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut, do czasu wchłonięcia wody przez kaszę.
  7. Odkrywamy garnek dodajemy 1 łyżkę płatków drożdżowych nieaktywnych, solimy i pieprzymy do smaku.
  8. Do dekoracji używamy rukoli. 
Kaszotto z kaszą jaglaną z cukinią