Pasta z jarmużu

Pasta z jarmużu

Składniki

  • szklanka ugotowanych liści jarmużu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka pestek dyni
  • 2 małe ugotowane marchewki (można pominąć)
  • 6 pomidorów suszonych
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka przyprawy curry
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
  • sól i pieprz do smaku

Przepis

  1. Do wrzącej osolonej wody dodaj pokrojone liście jarmużu (bez zgrubiałych części). Gotujemy przez 5 minut. Odcedzamy i czekamy aż jarmuż ostygnie.
  2. Na suchej gorącej patelni upraż pestki dyni co chwilę je potrząsając tak aby się nie przypaliły.
  3. Obierz ząbki czosnku i posiekaj je. Pokrój na mniejsze kawałki suszone pomidory.
  4. Do wysokiego naczynia włóż ugotowany jarmuż, uprażone pestki dyni, posiekane ząbki czosnku oraz suszone pomidory.
  5. Dodaj 1 łyżkę sosu sojowego, 1/2 szklanki oleju słonecznikowego, 1 łyżkę curry, dopraw solą i pieprzem.
  6. Całość blendujemy.
  7. Podajemy z chlebem razowym lub jako dodatek do makaronu.

Podobne artykuły