Wegańskie ciasto z truskawkami

wegańskie ciasto z truskawkami

Wegańskie ciasto z truskawkami to bardzo prosty przepis na placek. Do jego przygotowania potrzebujemy tylko kilku składników.

W przepisie nie ma jajek oraz mleka krowiego. Zamiast jajek używamy siemienia lnianego, które mielimy. Następnie zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na chwilę aby uzyskać formę żelu (gluta). 

Składniki

  • 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 niepełna szklanka ksylitolu
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego, zalane 6 łyżkami wrzątku (zamiast jajka) 
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka mleka sojowego lub innego roślinnego (ostatecznie może być woda)
  • 1/2 szklanki oleju
  • truskawki

Przepis

  1. Do miski wsypujemy: mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz ksylitol. Wszystko mieszamy,
  2. W drugim naczyniu mieszamy: mleko sojowe z olejem, ekstraktem waniliowym oraz zaparzonym siemieniem lnianym,
  3. Do suchych składników dodajemy składniki mokre i mieszamy do połączenia składników,
  4. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto,
  5. Truskawki kroimy na kawałki i układamy na wierzchu ciasta,
  6. Pieczemy w 180st. ok. 60 min,
  7. Studzimy w uchylonym wyłączonym piekarniku.