Wegańskie drożdżówki z truskawkami

drożdżówki z truskawkami

Jeszcze nigdy nie robiłem drożdżówek, no i musi być ten pierwszy raz. Jestem okropnie przeziębiony dlatego postanowiłem dla polepszenia humoru zrobić szybkie wegańskie drożdżówki z truskawkami. Zamiast truskawek możecie użyć innych sezonowych owoców. Jako, że jest teraz pełnia sezonu na te owoce to ja się na nie skusiłem.

Z podanych proporcji wyszło mi 9 sztuk przepysznych słodkości i to w dodatku FIT.

Składniki

  • 300 g mąki orkiszowej jasnej
  • niepełna szklanka ciepłego mleka sojowego
  • 3 łyżki ksylitolu lub innego zdrowego słodu
  • 7 g czyli paczuszka suchych drożdży
  • szczypta soli himalajskiej lub morskiej
  • 1 łyżka oleju rzepakowego 
  • truskawki lub inne owoce sezonowe

Przepis

  1. W misce połącz ciepłe mleko, drożdże oraz sól i ksylitol. Mieszaj, aż składniki się rozpuszczą. Dodaj 4 łyżki mąki orkiszowej i odstaw na ok. 10 minut,
  2. Po tym czasie dodaj mąkę. Wymieszaj łyżką drewnianą lub ręką,
  3. Dodaj olej rzepakowy i wyrabiaj do czasu kiedy ciasto nie będzie się lepiło do rąk. Odstaw na 20 – 30 minut pod przykryciem,
  4. Owoce umyj i osusz. Pokrój na mniejsze kawałki,
  5. Blachę wyłóż papierem do pieczenia,
  6. Od ciasta odrywaj mniejsze kuli, spłaszczaj je  na papierze,
  7. Na każdym kawałku kładź owoce i lekko dociskaj. 
  8. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni z termoobiegiem. Piecz przez 15 minut, potem wyłącz termoobieg i włącz pieczenie góra i dół również na 15-20 minut. Do czasu zarumienienia się drożdżówek.
drożdżówki z truskawkami
drożdżówki z truskawkami