Wege! Śląski łobiod.

Wege Śląski łobiod

Rolady:

  • opakowanie kotletów sojowych (400 g),
  • bulion warzywny
  • przyprawy do gotowania (3 łyżki sosu sojowego, 4 liście laurowe, sól, ziarenka pieprzu czarnego, 3 ziarna ziela angielskiego, kozieradka, gorczyca, kolendra, tymianek, oregano, czosnek, papryka wędzona, papryka ostra)
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • olej rzepakowy

Farsz:

  • 6 ogórków kiszonych
  • 3 średnie cebule
  • 4 łyżki musztardy
  • 1 papryka czerwona

Kluski:

  • 1 kg ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • 1 łyżeczka soli

Modro kapusta:

  • 1/2 główki czerwonej kapusty
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 jabłko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki miodu
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarnka ziela angielskiego
  • 2 ziarnka jałowca

Sos:

  • 2 szklanki płynu spod gotowania kotletów sojowych
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka oleju
  • 30 g suszonych grzybów
  • 1/4 szklanki płatków drożdżowych
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Przepis

Rolada

  1. Zagotowujemy bulion z przyprawami. Wrzucamy do gotującego się wywaru kotlety sojowe i gotujemy przez 15 minut (do miękkości). 
  2. Ugotowane kotlety, mielimy na jak najmniejszych oczkach w maszynce do mięsa .
  3. Dodajemy siemię lniane (mielimy siemię lniane. 2 łyżki mielonego siemienia + 6 łyżek gorącej wody. Zostawiamy na 5 minut tak aby utworzyła się gęsta papka.) 
  4. Dodajemy olej. Ugniatamy aby powstała plastyczna masa.
  5.  Składniki farszu kroimy w drobną kostkę i dodajemy musztardę. Następnie mieszamy.
  6. Z masy formujemy placek wielkości dłoni, na środku wykładamy łyżkę farszu. Zawijamy naszą roladę i formujemy. Możemy sobie pomóc folią spożywczą, na którą nakładamy masę, formujemy placek i dajemy farsz. Później rolujemy.
  7.  Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 C wysmarowanej olejem brytfannie.

Kluski

  1. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
  2. Odcedzamy, przeciskamy przez praskę.
  3. Przekładamy do miski i wyrównujemy.
  4. Dzielimy na 4 części. Wyjmujemy 1 część, a w jej miejsce wsypujemy tyle mąki ile zabraliśmy ziemniaków. 
  5. Wrzucamy z powrotem do miski zabraną część ziemniaków
  6. Wyrabiamy ciasto, tak długo aż powstanie gładkie, lekko klejące się ciasto.
  7. Formujemy nieduże kluski, w każdej robimy kciukiem wgłębienie na sos.

Zagotowujemy garnek pełen wody. Wrzucamy partiami kluski, tak aby mogły swobodnie pływać. Gotujemy od wypłynięcia ok 1-2 minut. Wyławiamy łyżką cedzakową.

Sos

  1. Cebulę drobno siekamy, szklimy ją na łyżce oleju
  2. Wlewamy 2 szklanki płynu spod gotowania kotletów.
  3. Dodajemy grzyby oraz płatki drożdżowe i przyprawy.
  4. Gotujemy 10 minut. 
  5. Blendujemy na gładki sos.
  6. Gdy jest za rzadki, możemy chwilę jeszcze gotować aby odparować wodę. 

Modro kapusta

  1. Kapustę myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
  2. Na oleju szklimy cebulę, dodajemy kapustę.
  3. Mieszamy, po chwili dodajemy starte jabłko, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec oraz ziła. 
  4. Wlewamy wodę, tyle aby kapusta była do połowy zanurzona. Dodajemy miodu.
  5. Gotujemy pod przykryciem, tak aby kapusta zmiękła. (ok. 50 minut)

Podobne artykuły